Dr. Ive Mažuran i Osijek – u čast osam desetljeća veze s Gradom na Dravi

DANI MATICE HRVATSKE OSIJEK 2022.
Najava popularno-znanstvenog predavanja

Predavač: Hrvoje Pavić, mag. educ. (Matica hrvatska, Ogranak Osijek)

U sklopu ovogodišnjih Dana Matice hrvatske Osijek Ogranak organizira popularno-znanstveno predavanje profesora povijesti Hrvoja Pavića posvećeno obljetnici značajnih veza grada Osijeka i dr. sc. Ive Mažurana, zaslužnoga povjesničara i člana Matice. Predavanje će se održati u srijedu 23. 11. 2022. u 19 sati u Svečanoj dvorani (1. kat) Filozofskoga fakulteta u Osijeku.

Ugledni hrvatski povjesničar dr. sc. Ive Mažuran (1928. – 2016.) rođen je u Brušanima u Lici, a rano djetinjstvo je proveo u Karlobagu, zbog očevog posla obitelj se ratne 1942. godine seli u Osijek. Te 1942. godine počinje neraskidiva veza dr. Mažurana i Osijeka. U Osijek dolazi kao gimnazijalac, a iz njega posljednji put odlazi kao počasni građanin 2013. godine.

Usmjeravanje dr. Josipa Bösendorfera, tadašnjeg ravnatelja Muzeja Slavonije u Osijeku, uvelike je potaknulo Mažurana na studij povijesti, a ponajviše za kasnije bavljenje znanstveno istraživačkim radom iz prošlosti Osijeka i Slavonije. Prvo radno mjesto dr. Mažurana bio je Muzej Slavonije, zatim prelazi u osječki arhiv koji ustrojava zajedno s dr. Kamilom Firingerom. Želja za istraživačkim radom odvodi ga u Zagreb gdje 1970. godine počinje raditi na mjestu urednika u Školskoj knjizi gdje ostaje do mirovine. Preseljenje u Zagreb, iako ga je fizički udaljilo od Osijeka omogućilo mu je bolji pristup austrijskim, mađarskim i njemačkim arhivima u potrazi za povijesnim izvorima o srednjovjekovnom i rano novovjekovnom Osijeku i Slavoniji. U velikom opusu dr. Mažuran ostavio je neizbrisiv trag u slavonskoj historiografiji te je gotovo nemoguće početi povijesno istraživanje bez posezanja za nekim od njegovih izdanja. Neka od najznačajnijih Mažuranovih izdanja su sljedeća­: Srednjovjekovni i turski Osijek, Grad i Tvrđava Osijek, Orahovica – sedam stoljeća znakovite prošlosti, Stanovništvo i vlastelinstva u Slavoniji 1736. godine, Popisi naselja i stanovništva u Slavoniji 1698. godine i brojna druga.

Kao osječki uglednik 60-ih godina uključio se u rad osječkog ogranka Matice hrvatske gdje je preko deset godina uspješno uređivao Reviju. Cijeli život ostao je vezan uz Maticu, a Matica mu se 2013. godine odužila te je u suorganizaciji s Državnim arhivom u Osijeku i Društvom za hrvatsku povjesnicu organizirala znanstveni skup posvećen njegovim doprinosima hrvatskoj historiografiji.

Povodom 80 godina veze dr. Mažurana, Osijeka i osječkoga ogranka Matice hrvatske, zainteresiranu osječku javnost pozivamo na ovo zanimljivo događanje.

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.