Književna revija na 1. Festivalu knjige Matice hrvatske u Zagrebu

fotka uz Festival u ZG

U Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 15. do 18. rujna 2022. godine, održavao se Prvi festival knjige pod sloganom “Matica dobrih knjiga”. Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su mogli uživati i u sjajnom popratnom programu, koncertima i izložbama. Osim Matice i njezinih ogranaka, svojim su izdanjima na festivalu gostovale i neke izdavačke kuće.

Nakon bogatoga programa na dan otvorenja, uslijedili su ništa manje sadržajni i zanimljivi programi u nastavku od kojih valja izdvojiti predstavljanje jedne od zadnjih knjiga akademika Viktora Žmegača, “Vrhunski europski romani”, kao i časopisa “Republika” (Društvo hrvatskih književnika), “Književna revija” (OMH u Osijeku), “Riječi” (Ogranak Sisak), “Zadarska smotra” (Ogranak Zadar), dok je Hrvatski institut za povijest predstavio “History of Croats”, br. 2, Verbum nagrađivani roman “Bakhita”, a nakladnička kuća Alfa esej Jacquesa Maritaina “Kršćanstvo i demokracija”.

Ogranak Matice hrvatske Osijek na Festivalu je u subotu 17. rujna predstavio 61. godište te dva broja 62. godišta svoga časopisa za književnost i kulturu Književna revija. Na izvrsno posjećenom programu, predsjednik Ogranka Ivan Trojan i glavna i odgovorna urednica Tatjana Ileš predstavili su ideje i urednički koncept kojima se u kreiranju sadržaja ovoga časopisa vode od 2010. godine. Književna je revija na ovome festivalu prepoznata kao časopisni prostor u kojemu se aktualni, ali i baštinski fenomeni iz polja književnosti i kulture i tematski i vizualno (M. Balaić), uz kontinuiranu brigu o uporabi književnoga jezika (T. Babić Sesar) reprezentiraju na visokoj estetskoj razini. Promociju je moderirala Zrinka Turalija Kurtak.

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.