Književna revija | God. 62., br1., 2022.

revija-1-2022-naslovnica

Poštovani čitatelji i prijatelji časopisa za književnost i kulturu Književna revija osječkoga Ogranka Matice hrvatske, pred vama je prvi broj 62. godišta našega časopisa tema kojega je kontinuitet. Ovim se brojem dakle pridružu­jemo obilježavanju 180. godišnjice osnutka Matice hrvatske (1842 – 2022).

Kontinuitet u državotvornom i kulturnom djelovanju Matice hrvatske te na­sljedovanje matičarske baštine općenito, ali i u djelovanju osječkoga Ogranka dio je sadržaja ovoga broja. No namisao je bila propitivati i neprekinuto na­sljedovanje kulturnih i umjetničkih dosega u okvirima oblikovanja kulturnoga i nacionalnoga identiteta kroz povijest, posebice danas u vremenu ponovnih uzurpatorskih zadiranja u hrvatsku kulturnu baštinu, jedinstvo hrvatskoga jezika, temelje hrvatske književnosti i književno-umjetničku tradiciju.

U prvom ovogodišnjem izdanju Književne revije poticali smo na obliko­vanje (raznorodnih) tekstova čija je zajednička nit vodilja upravo tradicija i gotovo dvostoljetno djelovanje institucije kakva je Matica hrvatska, ali i različiti drugi značajni kontinuiteti u kulturi i društvu. Stoga su pred nama tekstovi Josipa Cvenića i Ivice Završkoga o odsječcima u trajanju Ogranka Matice hrvatske Osijek u regionalnoj i nacionalnoj kulturi, Zlatka Kramarića o svim našim (dis)kontinuitetima, Ljudmila Spasova koji prilaže tekst o makedonskom književniku i jezikoslovcu Blaži Koneskom, Igora Gajina o novoj epici i „prozama bez predaha”, Anite Pavlović o elementima tradicijske kulture u hrvatskim Juditama. In memoriam donosi tekst Helene Sablić Tomić napisan povodom smrti Igora Mandića. U bloku o književnosti predstavljamo poeziju Brankice Bošnjak, nastavak romana u nastajanju Anđelka Mrkonjića te prozni tekst Gabrijela Perića. U književnim prikazima pronaći ćete tekst Ivane Buljubašić Srb o romanu U ime kapitala Paule Rem te Tatjane Ileš o novoj zbirci priča Adama Rajzla pod naslovom Zidni sat i druge priče.

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.