Predstavljena monografija – 90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek

“Ovo je priča o 90 godina ustanove koja je uvijek bila uključena u sve pore života našega grada”, rekao je dr. med. dent. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek, na predstavljanju monografije “90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek”, priređenom u foajeu HNK u Osijeku.

Novinarka Glasa Slavonije Nefreteta Zekić Eberhard i dr. Miroslav Sikora autori su ove vrijedne monografije, važne za ovu ustanovu, zdravstvo grada Osijeka, ali i sve njezine građane. Jer, kako je rečeno na promociji, nema Osječanina koji bar jednom nije ušao u zgradu Doma zdravlja.

– Ova će monografija biti zanimljiva svima koje zanima povijest Osijeka. Prvi se Dom zdravlja nalazio u zgradi današnjeg Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a u Krežminoj ulici, a na današnjoj adresi, u Parku kralja Petra Krešimira IV., nalazi se od 1947. godine, i ta je zgrada biser osječke moderne – istaknula je Zekić Eberhardt.

osijek, 24 listopad 2016, 11,00 sati - HNK, sveèani foyer, predstavljena monografija 90 godina samostalne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Osijek snimio zdenko pušiæ ------ 3xcolor osijek

Recenzenti, prof. dr. sc. Zlata Živaković-Kerže i prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, istaknuli su kako su autori uložili golem trud i pružili cjelovitu sliku povijesti ove ustanove čiji je osnivač dr. Andrija Štampar. Dr. sc. Dražen Kušen, v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku, naglasio je da su autori koristili podatke iz Arhiva, koji su fragmentarni, a rezultat je njihovog mukotrpnog rada novo svjedočanstvo o povijesti ove ustanove, ali i osječkog zdravstva te povijesti grada Osijeka.

Josip Šeri autor je fotografija u monografiji, a izdavači su Dom zdravlja Osijek i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku. Čestitke autorima uputili su Ivica Završki, predsjednik Ogranka MH u Osijeku, župan Vladimir Šišljagić i Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika. Promociju je moderirao dr. sc. Borko Baraban. V. Latinović

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna, Odjel za medicinu i kulturu zdravlja

Comments are closed.