Slučaj Laure D.

Za nastanak romana zaslužna je moja dugogodišnja prijateljica, doktorica S. koja mi je ne samo otkrila ključnu pojedinost opisanih događaja, nego me i poticala na pisanje.
Roman je nastao s nadom da će biti koristan onima koji ga pročitaju. Koristan u onom jednostavnom i lako shvatljivom smislu po kojem svaki čovjek treba biti koristan drugim ljudima. Kako ovima u sadašnjosti, tako i onima u budućnosti. Pa čak i onima koje nećemo nikada sresti.
Nošen tom mišlju, nadam da će roman spasiti barem jedan život, spriječiti barem jedno zlodjelo, osvijestiti barem jednog zločinca.
To bi bilo dovoljno.
U pisanju romana znatno je pomogao veliki majstor karatea i veliki majstor pisanja, Kristian Novak. Oss, sensei!
Marljivim čitanjem pomogla je i studentica nastavničkog smjera engleskog jezika i književnosti, Valentina Markasović kojoj se najtoplije zahvaljujem.
Sav prihod od prodaje namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu
Knjiga je besplatno dostavljena svim knjižnicama u Hrvatskoj. Navedeno su omogućili Grad Osijek, Lions klub Gea, Karate klub Osijek i Fond Hipokrat zaklade Slagalica.
U ime svih budućih čitatelja, najiskrenije im zahvaljujem.

U Osijeku 27. ožujka 2021.

Dražen Gorjanski


Ono što posebice drži čitatelja posve navučenog na ovaj tekst zasigurno je lakoća pisanja i domišljata duhovitost natopljena emotivnošću kojom se komentiraju prepoznatljive dnevne situacije bilo da je riječ o obitelji, politici, društvu, ljubavnom odnosu.
Gorjanski se pokazuje kao onaj pisac koji čitatelja odmah izvijesti što se zbilo i tko je žrtva kako bi tijekom naracije vodio priču prema razotkrivanju krivca, pronalaženju dokaza koji bi trebali biti što vjerodostojniji i autentičniji ne oblikujući pri tome površnu priču već onu punu života, strasti, suza, nedoumica, natopljenu svakodnevnim problemima i pokojom šetnjom uz opatijsko more.

Helena Sablić Tomić


Bez obzira što se temeljno na ovaj roman gledalo kao na krimić, njegov je tekst znatno složeniji. Izborom tematike autor ukazuje na nekoliko značajnih društvenih problema koji počesto ostaju na marginama širega društvenog interesa, barem dok se ne dogodi tragedija, pa čak i tada.
Za reći je na ovome mjestu kako Slučaj Laure D. nikako nije samo krimić, štivo koje će se brzo zaboraviti nakon čitanja.


Tatjana Ileš

laura

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.