Komemoracija povodom smrti dr. sc. Ive Mažurana

U povodu smrti Ive Mažurana u zgradi Gradske straže Muzeja Slavonije, u kojoj je 4. prosinca 2013. održan jednodnevni znanstveni skup posvećen vrsnom hrvatskom povjesničaru i piscu dr. sc. Ivi Mažuranu, jučer je održana komemoracija na kojoj su se čelnici osječkih institucija u kojima je radio podsjetili na osječke dane tog dragocjenog istraživača povijesti Osijeka i Slavonije.

OSIJEK, 20. 12. 2016, MUZEJ SLAVONIJE, MSO, ZGRADA GLAVNE STRAŽE. KOMEMORACIJA ZA dr.sc. IVO MAŽURAN ... snimio GOJKO MITIÆ

O nekoliko godina njegovog rada u Muzeju Slavonije govorio je ravnatelj te institucije Denis Detling pročitavši nekoliko redaka iz Mažuranove autobiografije, koja je tiskana u izdanju osječkog ogranka Matice hrvatske. Na dane provedene u osječkom Arhivu podsjetio je kolege, prijatelje i osječku rodbinu Ive Mažurana dr. sc. Dražen Kušen, a o njegovu radu, kao uredniku Revije i suosnivaču osječkog Pododbora MH govorio je predsjednik ogranka MH Osijek Ivica Završki. Važnost za grad Osijek naglasio je u svom govoru osječki dogradonačelnik Denis Ambruš.

Rođen je u Brušanima (Lika) 1928. godine, Ive (Ivan) Mažuran gimnaziju je pohađao u Osijeku i Zagrebu, povijest diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1990. U Osijeku se, u Muzeju Slavonije, počinje baviti znanstvenim i istraživačkim radom te kao kustos Muzeja radi od 1954. do 1960. Kao arhivist radio je u Historijskom arhivu u Osijeku od 1960. do 1969., a poslije toga kao ravnatelj. U Osijeku je deset godina, od 1962. do 1972., uređivao Književnu reviju osječkog ogranka MH, kada je preselio u Zagreb.

Većina njegovih znanstvenih radova vezana je uz Osijek i Slavoniju. Samo djela iz tog područja napisao je više od sto.

U prosincu 2013. dr. sc. Ive Mažuran za Dan grada Osijeka dobio je najveće priznanje za svoj dosadašnji rad, postao je počasni građanin Osijeka. D.Kć.

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna, Odjel za povijest

Comments are closed.