Skup o Domovinskom ratu

391722Dvodnevni međunarodni multidisciplinarni znanstveno-stručni skup “Slavonija i Baranja u Domovinskom ratu” počeo je raditi u ponedjeljak u Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u nazočnosti prvih ljudi Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te brojnih pripadnika akademske zajednice. Cilj je ovog skupa koji se održava peti put osvijetliti manje poznata poglavlja hrvatske borbe za slobodu i neovisnost.

Organizator skupa je Ogranak Matice hrvatske Osijek, a kao suorganizatori se pojavljuju Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i županijska Koordinacija udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Prvi put u organizaciji ovoga skupa ne sudjeluje Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, ali kontinuitet jamči dvostruki doktor znanosti Miljenko Brekalo, prvi čovjek Pilarove podružnice u Osijeku, koji se i ove godine pojavljuje kao predsjednik njegova Organizacijskog odbora.

Nakon pozdravnih govora prorektora za umjetenost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju, izv. prof. art. Roberta Raponje, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića, održana su četiri plenarna izlaganja. Unatoč zanimljivim izlaganjima Stjepana Adanića (Razmjena ratnih zarobljenika tijekom Domovinskog rata), Ivice Đuroka (Rat u bivšoj Jugoslaviji – Domovinski rat u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj) i Ladislava Heke (Posljedice Domovinskog rata na nacionalni sastav Baranje), najveću pozornost izazvao je demograf i sveučilišni profesor Stjepan Šterc.

Nazivajući stvari pravim imenima, što politika, kako je rekao, uredno izbjegava, Šterc je u svome izlaganju s naslovom “Demografski potop u slobodi” upozorio na katastrofalan podatak koji govori kako Hrvatska godišnje gubi više stanovnika nego što ih je ukupno poginulo tijekom pet godina srbijanske agresije na Hrvatsku (1991.-1995.). Istaknuo je kako taj podatak nikoga u politički etabliranomom sustavu ne zabrinjava. Šterc je rekao kako u Hrvatskoj ne postoji ni jedan pozitivni demografski parametar. Prema njegovim riječima, demografski slom ugrožava ukupni razvoj Hrvatske i temeljne sustave u zemlji. Dodao je da je srbijanski rat protiv Hrvatske bio je tek uvod u ovu katastrofu. D.Celing

Izvor: Glas Slavonije (utorak, 4.12.2018.)

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.