Film posve jednostavan, a poruke složene

U nastavku bogatog programa “Odjel za kulturologiju na Danima Matice hrvatske 2016.” u Laboratoriju za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju u Osijeku održana je projekcija kratkog filma “Đokica čita pm3x pjesme golubovima” autora doc. art. Anđelka Mrkonjića, a snimatelj i montažer bio je Bojan Draksler.

Poseban gost projekcije bio je Dragan Zvonarić Đokica, osječka gradska legenda iz stare gradske jezgre Tvrđe, koji je i glavni lik ovog kratkog, ali efektnog filmskog uratka. U njemu je Đokica prikazan u njegovoj, kako je naglasio, svakodnevnoj radnji – druženju s golubovima na osječkoj promenadi.

“Svaki dan bar neko vrijeme provedem s pticama, većinom golubovima. Oni su moji prijatelji i ja sam njihov. Ja sam, na neki način, ‘šaptač pticama’. S njima se dobro osjećam. I to je to”, kratko i jednostavno objasnio je Đokica okupljenima. Kratko izlaganje o filmu pak održao je doc. dr. sc. Vladimir Rismondo, predsjednik Katedre za medijsku kulturu Odjela za kulturologiju. “Siže ovog filma je jednostavan, ali su poruke složene i višeznačne. Između ostaloga, ovaj film je autorefleksivan. Naime, u Mrkonjićevu filmu Đokica golubovima čita Mrkonjićeve pjesme iz zbirke ‘Alta i Mira’. Drugim riječima – Mrkonjić se referira na Mrkonjića“, kazao je, među ostalim, Rismondo.

Autor, inače zamjenik pročelnice Odjela za kulturologiju, pak objasnio je nazočnima da su posrijedi tzv. protomatrixcrtopisne pjesme. “Posrijedi je hipervizualizirana poezija. Ona iskazuje neki mogući predbudući jezik koji se trenutačno zadovoljava biti predsustavom/ potencijom. Njemu je semantički sloj gotovo potpuno ispražnjen, tek isključivo individualna interpretacija, odnosno čitanje ‘teksta’ nudi neku malu mogućnost semantičkog ‘punjenja’ ili ‘čitanja’, ali bez potrebe za jasnom granicom čitljivog i nečitljivog teksta“, istaknuo je autor, a Đokica je nasmijao nazočne priznanjem kako nije pročitao sve pjesme. Program Odjela za kulturologiju u okviru Dana Matice hrvatske uključuje još niz zanimljivih kulturnih događanja, a završava 12. prosinca. T. Levak

OSIJEK, 22. 11. 2016, ODJEL ZA KULTUROLOGIJU, TRG SVETOG TROJSTVA 3. LABORATORIJ ZA MEDIJSKU KULTURU. PROJEKCIJA KRATKOG FILMA, ÐOKICA ÈITA MP3XPJESME GOLUBOVIMA, doc. art. ANÐELKO MRKONJIÆ. snimio GOJKO MITIÆ ------ Kultura 2 stupca

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna, Odjel za interdisciplinarnu kulturu

Comments are closed.