Obitelj Zrinski – Mađari stvorili brend od hrvatskih velikaša

 

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, s neočekivano mnogo zainteresiranih, u sklopu Dana MH Osijek održan je okrugli stol pod nazivom “Sigetska bitka i Nikola Šubić Zrinski u kulturnom pamćenju Hrvata i Mađara”. Doprinos je to 450. obljetnici Sigetske bitke čije se manifestacije tijekom cijele ove godine održavaju u Hrvatskoj, a još mnogobrojnije u Mađarskoj.

Dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha govorio je o Nikoli Šubiću Zrinskom u kulturnom pamćenju Mađara, dr. sc. Denis Njari iz Szombathelyja OSIJEK, 22. 11. 2016, MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI, MLU. OKRUGLI STOL, SIGETSKA BITKA I NIKOLA ŠUBIŠÆ ZRINSKI U KULTURNOM PAMÆENJU HRVATA I MAÐARA. snimio GOJKO MITIÆ ------ Kultura 3 stupca(Mađarska), govorio je o vojno-taktičkom značenju Sigetske bitke i simboličkoj ulozi obitelji Zrinskih u političkoj povijesti Hrvata i Mađara, a mr. sc. Vladimir Kalšan iz Čakovca o obitelji Zrinski koji su pet stoljeća bili među najjačima u Europi. Razgovor je moderirala dr. sc. Ružica Pšihistal.

Dr. sc. Stjepan Blažetin (István Blazsetin), voditelj je Katedre za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu i ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, književni povjesničar, kritičar, pjesnik i prevoditelj govorio je o gledanju kroz povijest na brojnu i vrlo značajnu obitelj Zrinski u Habsburškoj monarhiji i kasnije. Gotovo svi Mađari (osim znanstvenih krugova) Zrinjske, a posebice Nikolu Šubića Zrinskog, doživljavaju kao mađarskog junaka. Nažalost, to potvrđuju i brojna književna djela nastala kao povijesni roman ili priča, ili samo inspirirane likovima iz brojne porodice Zrinskih u nekoliko generacija. Djela sežu od vremena Zrinskih (16. stoljeće) do danas. Obrana Sigeta, a kažu možda i Beča, od turske sile pod vodstvom Sulejmana II. Veličanstvenog i Mehmed-paše Sokolovića dobila je ovih godina i strip.

Dr. sc. Denis Njari, lektor hrvatskoga jezika na Pedagoškom fakultetu Dániela Berzsenija na Zapadnomađarskom sveučilištu u Szombathelyju, koji je završio diplomski studij povijesti i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku i doktorski studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o samoj bitci, te ponovio kako veću pozornost obitelji Zrinski imaju u Mađarskoj.

Mr. sc. Vladimir Kalšan, kustos Povijesnoga odjela u Muzeju Međimurja Čakovec, istražuje povijest i kulturnu povijest Međimurja te povijest obitelji Zrinski u vrijeme kada su gospodarili Međimurjem. Podsjetio je da su Zrinski (zbog tiskanja knjiga, posebice protestantskih), osnovali tiskaru nedaleko od Čakovca, pa se zbog toga i tiskarsko poduzeće iz Čakovca već desetljećima naziva ”Zrinski”.

Uz moderatoricu u diskusiju se uključilo i nekoliko posjetitelja, poneki iznenađeni količinom važnosti koju Mađari pridaju obitelji Zrinskih, a koji su u Hrvatskoj nedovoljno apostrofirani, a bili su nekoliko stoljeća jedna od najmoćnijih europskih obitelji, posebice u dijelovima zemlje uz turska područja.

Darko KOVAČEVIĆ

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna, Odjel za povijest

Comments are closed.