Povijest Slavonskih biennala kroz kataloge

Zanimljiva izložba kataloga i plakata s dosadašnja 24 održana Slavonska biennala (Biennala Slavonaca) u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek (nekadašnjoj Galeriji likovnih umjetnosti) otvorena je u knjižnici na 1. katu Odjela za kulturologiju u sklopu programa Dana Matice hrvatske Osijek 2016.

Između ostalih okupljene su pozdravili doc. dr. sc. Ivana Žužul, pročelnica Odjela za kulturologiju, zamjenik pročelnice, doc. art. Anđelko Mrkonjić, Ivica Završki, predsjednik Matice hrvatske – ogranak Osijek, Jasminka Mesarić, ravnateljica MLU-a, te Jelena Mihnjak, voditeljica knjižnice Odjela. Kako je istaknuto, izložba je nastala u sklopu obvezne radionice Izložba u knjižnici, pod mentorstvom doc. art. Anđelka Mrkonjića i dr. sc. Ivane Šerić. U njezinu stvaranju sudjelovali su studentice i studenti 3. godine preddiplomskog studija, smjer Knjižničarstvo, u suradnji s Jelenom Mihnjak i Kristinom Marić, asistenticom na Odjelu.

“Izloženi katalozi i plakati, počevši od prvoga nastaloga 1967. godine, zorno prikazuju razvoj likovnih poetika tijekom proteklih, sada već pola stoljeća na cijelom ovom području u okviru tradicionalne likovne manifestacije”, istaknuo je Mrkonjić. Voditeljica knjižnice Mihnjak, pak, naglasila je kako je ovo jedinstvena prilika doći i pogledati ove kataloge i plakate jer su oni prikupljeni iz raznovrsnih privatnih i javnih izvora.

“Ovom izložbom Odjel i studenti pridružuju se obilježavanju gotovo 50 godina postojanja Slavonskog biennala, smatrajući ga zavičajnim kulturološkim fenomenom, ne samo u zavičajnom arealu”, rekla je Dubravka Brozd, predstavnica studenata.

Izložba će biti postavljena do ponedjeljka, 5. prosinca, tijekom radnog vremena knjižnice Odjela. D.Kć.

snimio Davor KIBEL,  Osijek, 28.11.2016.  u knjižnici Odjela za kulturologiju - Otvorenje izložbe kataloga Sla vonskih biennala

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna, Odjel za interdisciplinarnu kulturu

Comments are closed.