Promocija Chesterton kluba u Osijeku

U Klubu knjižare Nova u organizaciji Ogranka Matice hrvatske  u Osijeku predstavljen je Chesterton klub (Hrvatsko društvo Gilberta Keitha Chestertona). U programu su sudjelovali Ivica Šola, predsjednik Kluba Ivo Džeba i moderator Domagoj Tomas. Nakon promocije novi prijevod knjige “Nevinost velečasnog Browna” mogao se kupiti po promotivnoj cijeni.

 

------ Kultura 2 stupca

Svi govornici uglavnom su upoznali posjetitelje sa životom i radom Gilberta Keitha Chestertona (Campden Hill, 29. svibnja 1874. – London, 14. lipnja 1936.). Taj je engleski književnik, pjesnik, filozof, dramatičar, novinar, govornik, književni i likovni kritičar, biograf i kršćanski apologet često nazivan “princom paradoksa” i “apostolom zdravog razuma”.

Chesterton je napisao oko 80 knjiga, nekoliko stotina pjesama, 200-tinjak kratkih priča, 4000 eseja, i nekoliko scenarija. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, scenarist, teolog i branitelj Katoličke Crkve, debatirao je i pisao misterije. Bio je kolumnist za Daily News, za Illustrated London News i za vlastitu tiskovinu G. K.’s Weekly; pisao je i članke za Enciklopediju Britannicu. Njegov najpoznatiji lik je detektiv-svećenik Otac Brown (Father Brown), koji se pojavljivao samo u kratkim pričama, dok je njegov neosporivo najpoznatiji roman Čovjek koji je bio četvrtak (The Man Who Was Thursday). Uvjereni kršćanin bio je puno ranije nego je primljen u katoličanstvo, a kršćanske se teme i simboli pojavljuju kroz mnoga njegova djela.

Chestertonova djela konstantno izlažu njegovu dosjetljivost i smisao za humor. Ozbiljno komentirajući svijet, vladu, politiku, ekonomiju, filozofiju, teologiju i mnoge druge teme, koristio se paradoksom.

Mnogo Chestertonovih djela se i dalje tiska, uključujući zbirke detektivskih priča Otac Brown. Ignatius Press je trenutno u tijeku objavljivanja cjelokupnog djela. D.Kć.

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.