Sadržajan i bogat program Odjela za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika (21. veljače – 17. ožujka 2017.)

Među predavanjima, radionicama i predstavljanjima kojima se u Osijeku obilježavaju datumi značajni za povijest (i sadašnjost) hrvatskoga jezika, književnosti i kulture (Međunarodni dan materinskoga jezika, obljetnica tiskanja prve hrvatske glagoljicom otisnute knjige, Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika i dr.), i to kroz čitav Mjesec hrvatskoga jezika, pravo je osvježenje bila radionica „Oslikajmo svijet glagoljicom!“ koju je u utorak 28. veljače 2017. održala Marija Lesandrić, mag. prim. educ., učiteljica razredne nastave i doktorandica 3. godine Poslijediplomskoga doktorskog studija „Pedagogija i kultura suvremene škole“ na Filozofskome fakultetu u Osijeku.

Nositeljica aktivnosti prof. dr. sc. Milica Lukić programu je obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika osigurala institucionalnu podršku povezujući s jedne strane Odjel za hrvatski jezik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku i Katedru za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku, a združujući s druge strane kulturu, znanost i umjetnost u program ispunjen raznovrsnim, interdisciplinarnim i među Osječanima po svojoj kvaliteti prepoznatim aktivnostima.

U svojim su uvodnim slovima na spomenutoj radionici gospodin Josip Cvenić, tajnik i urednik Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, i prof. dr. sc. Milica Lukić pojasnili o kakvome je programu i suradnji riječ naglasivši kako u Mjesecu i Danima hrvatskoga jezika ne smijemo zapostaviti ni svoje materinsko pismo – glagoljicu.

Upisano u temelje hrvatskoga kulturnog identiteta, to nematerijalno (pismovno) kulturno dobro i čitava glagoljaška kultura na njemu izgrađena zaslužuju postati dijelom naše suvremenosti, što postižemo popularizacijom glagoljice i tema iz hrvatskoga glagoljaštva, ponajprije kroz umjetnički izričaj, te njihovom ugradnjom u odgojno-obrazovni rad na svim razinama.

Marija Lesandrić sa svojim je učenicima i kolegama iz Područne škole Marinci, koja je u sastavu Osnovne škole Zrinskih u Nuštru, glagoljicom premrežila raznovrsne nastavne i izvannastavne aktivnosti koje su urodile mnogim plodovima i novim projektima. Stoga je u prvome dijelu radionice „Oslikajmo svijet glagoljicom!“ polaznike upoznala s nekim nagrađenim učeničkim likovnim radovima i suvenirima s motivima glagoljičkih slova. Među njima posebno mjesto zauzimaju učenički radovi koji su ostvarili zapažen uspjeh na 16. Međunarodnome likovnom natjecanju „Glagoljica u dječjem oku i srcu“ 2016. godine. Polaznike radionice posebno su razveselile i raznježile fotografije i videozapisi raspjevanih, glagoljicom okićenih, malenih slavonskih glagoljaša – gagulana – iz Marinaca koji su pobijedili na nedavno održanoj Pokladnoj povorci u Vinkovcima.

U drugome dijelu radionice Marija Lesandrić s polaznicima je provela nekoliko autorskih igara i metodičkih postupaka inspiriranih glagoljicom (igra pamtilica, igra slagalica, radni nalozi i dr.) nakon kojih su se okupljeni i sami okušali u oslikavanju i oblikovanju glagoljičkih slova i suvenira uz pomoć različitih likovnih tehnika i materijala – kolaž, glina, flomaster, novine, boja itd.

Neki stari i neki novi prijatelji glagoljice u zanosu su kreativnoga izražavanja pohvalili darovitost i predanost kolegice Lesandrić veseleći se budućim susretima i suradnji!

Leave a Comment

Objavljeno pod Naslovna

Comments are closed.